Bitez’de ege mutfağını yansıtan bir Sade

0
615

39 yıllık birikimi Sade restaurant ile bütünleştiren Halil Vural özel bir ege mutfağı şefi olarak misafirlerini ağırlıyor.

İlk olarak 11 yaşındayken okuldan arta kalan zamanlarında babasının lokantasında çalışmaya başladığını ifade eden Sade restautant işletmecisi Halil Vural, gazetemize röportaj vererek işletme ile ilgili bilgiler verdi. Vural, Bodrum’a Kıyı Ege ve Girit Mutfağı’na ait yemeklerin yapıldığı bir restaurant daha kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını şu sözlerle anlattı.

“1991 yılından beri profesyonel olarak bu işi yapmaktayım. 25 senedir de Bodrum’da yaşıyorum. Bodrum’ a geldiğimde bir çok mutfak kültürüyle karşılaştım fakat biraz annemin, biraz da geldiğim coğrafyanın etkisiyle Kıyı Ege Mutfağı ve Girit Mutfağı’nı kendime yakın bulduğumu hatta fazlasıyla semapti duyduğumu farkettim. Anne tarafım Giritli olduğu için evimizde ot yemekleri ve sebzeli etli yemekler yapılırdı. Anne ve anneannemle birlikte Söke’nin dağlarında ot toplamaya giderdik.

Onlar ot toplama işine ‘ot kazımak’ derlerdi. Onlar sayesinde nasıl ot toplayacağımı , otu topraktan sökmeden kazıyıp daha sonra onların tekrardan yeşereceğini ve onlardan beslenen canlılar için verimli olacağını onlardan öğrendim. Adına ‘Şifa’ dedikleri topladıkları otlarla yaptıkları çayların yapımını annem vesilesi ile öğrendim. Günün birinde bu tarifleri profesyonel iş yaşamımda kullanmak nasip oldu. Bodrum’a geldiğimde deniz ürünleriyle ilgili çok fazla bilgim yoktu fakat günün birinde bunların ne kadar mutfağın içine dahil olduğunu, ne kadar önemli olduğununda farkına vardım ve bu konuda da kendimi geliştirdim. Bodrum’da balık ile sebzeleri birleştiren tarifler ile gelen müşterilerimize Kıyı Ege Mutfağı’ndan özel sunumlar hazırlayan nadir restaurantlardan biriyiz. Geçtiğimiz yaz başında hizmet vermeye başladık. Bitez’in sakin havasında adı gibi Sade bir işletme açtık.” Mutfakta çıkan ürünlerde ince bir ayrıntı olduğunu dile getiren Vural sözlerine şöyle devam etti.“Mutfağımda çıkan yemeklerde eve gelen misafirlerimizin konforunda bir hazırlık yapılır. Buraya gelen misafirlerimiz kendi mutfağında yemek yapılmış hissi veren onlarca tada varıyor. Günlük ortalama 30 çeşitin üzerinde taze yemek çıkarıyorum ve restaurantımda hazırladığım yemeklerin büyük çoğunluğu veganların, vejeteryanların ve glutensiz beslenen müşterilerimizin yeme alışkanlıklarına uygun gıdarlardan oluşuyor. Burada ağırlıklı olarak etli ve sebzeli yemekler yapıyoruz. Mutfağımızda titizlikle çalışırken endüstriyel ürünler kullanmamaya gayret gösteriyoruz. Örneğin yoğurdumuzu kendimiz mayalıyoruz. Mumcular’daki bir süt üreticisinden süt alıp yoğurt yapıyoruz. Yemeklerde kullandığımız ürünlerimizi düzenli olarak pazar alışverişi ile sağlıyoruz. En taze ürünler ulaşmak için sabahın erken saatlerinde pazara gidiyorum. Biz Sade olarak elimizden geldiğince direkt olarak ürünlerimizi üreticilerden alıyoruz. Pazarcı esnafı ile artık güzel bir muhabbetimiz de var bu anlamda. Fiyatlarımızdan bahsedecek olursak Sade restauranttın fiyatlarının oldukça makul olduğunu söyleyebiliriz. Burada misafirlerimize paket yemeklerde hazırlıyoruz. Diledikleri gibi evlerine götürme şansları var. Yine, misafirlerimiz önceden sipariş vererek zeytinyağlılardan mezelerden güveç ve etli sebze yemeklerinden tatlılara kadar paket alabiliyorlar.Misafirlerimize devamlı olarak taze yemek çıkartma gayreti içindeyiz. Örneğin tezgahta biraz yemek azaldığında gün içinde de mutfağa girip taze yemekler yapıyoruz. Yine misafirler sebzeli yemeklerden güvece kadar siparişlerini evine götürebiliyor. Biz Bodrum’da uzun soluklu kıyı ege mutfağı olarak hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bodrum’da özel bir mutfak yarattık. Bodrumluları bu lezzetleri tadmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız
Lütfen isminizi buraya giriniz